Carregant Esdeveniments

« All Esdeveniments

  • Aquest event ja ha passat.

Jornada tècnica sobre sistemes fluvials temporals a Catalunya

16 16UTC novembre 16UTC 2017 / 9:30 - 14:00

Gratuït

– Dijous 16 de novembre, Universitat Rovira i Virgili. Campus Terres de l’Ebre, Tortosa- 

L’estudi dels sistemes fluvials temporals ha guanyat molta importància en els últims anys. Aquests sistemes històricament menystinguts tenen un paper cabdal dintre de la continuïtat fluvial, especialment, per ser fonts de sediments i nutrients, corredors i connectors ecològics de diferents hàbitats i espècies, juntament amb que són sistemes naturals altament dinàmics que sustenten importants funcions i processos ecosistèmics.

No obstant això, l’experiència en aquest camp és relativament nova, juntament amb que a nivell europeu la directiva marc de l’aigua no ha estat prou efectiva per establir una  estratègia coherent de conservació per a aquests sistemes naturals. Principalment perquè existeixen metodologies i indicadors que no són extrapolables a aquest tipus de components fluvials perquè presenten components hídrics complexos.

En la present jornada es pretén mostrar diferents treballs i estudis que van en aquesta línia, i que poden servir com una orientació per a gestors i tècnics que treballem en aquest àmbit tant complex.

 

PROGRAMA (consultar programa en PDF)

09:30 – 10:0 – Presentació de la Jornada. Dr Azael Fabregat (Director del Campus Terres de l’Ebre de la URV). Pere Josep Jiménez (Grup de Treball de Custòdia Fluvial de la XCT)

10:00 – 10:40 – Rius temporals: naturals o degut a l’acció humana? L’avaluació del règim hidrològic com a pas previ a l’avaluació de l’estat ecològic. Núria Cid – Departament de contaminació i qualitat de l’aigua de l’ACA. Clara Sierra – Màster en Ciència i Gestió Integrada de l’Aigua.

10:40 – 11:20 – Temporalitat dels rius de les conques internes de Catalunya. Classificació, alteració  hidrològica i metodologia per avaluar-los. Carolina Solà – Departament de control i qualitat de l’aigua (Agència Catalana de l’Aigua). Clara Sierra – Màster en Ciència i Gestió Integrada de l’Aigua.

11:20 – 11:50 – Pausa – Cafè

11:50 – 12:30 – Consideracions sobre la vegetació en cursos d’aigua temporals o efímers. Elements per a l’assistència als gestors. Cèsar Gutiérrez – Consultor ambiental.

12:30 – 13:10 – Gestió de sistemes fluvials temporals com a ecosistemes únics enlloc de com a ecosistemes de segona classe. Vicenç Acuña – Investigador de l’ICRA (Institut Català de Recerca de l’Aigua)

13.10 – 13:40 – Regulació dels usos públics en espais fluvials. Consideracions i problemàtiques. Marc Vilahur – President de la Xarxa de Custòdia del Territori.

13:40 – 14:00 – Cloenda de la jornada. Marc Vilahur – President de la Xarxa de Custòdia del Territori. Oriol Arola – Grup de Treball de Custòdia Fluvial.

LLOC DE REALITZACIÓ: Universitat Rovira i Virgili. Campus Terres de l’Ebre (Aula A103). Av. Remolins, 13 -15. Tortosa

MÉS INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS: contactar amb Oriol Arola del Grup de Treball de Custòdia Fluvial de la XCT: fluvial@custodiaterritori.org o bé trucant al 680 489 492.

Detalls

Data:
16 16UTC novembre 16UTC 2017
Hora:
9:30 - 14:00
Cost:
Gratuït
Web:
http://www.xct.cat/mm/file/2017/171116_jornada_custodia_fluvial.pdf

Organitzador

Xarxa de Custòdia del Territori (XCT)
Telèfon:
93 886 61 35
Correu electrònic:
info@custodiaterritori.org
Web:
http://www.xct.cat/ca/index.html

Recinte

Universitat Rovira i Virgili – Campus Terres de l’Ebre
Av. Remolins, 13-15
Tortosa,
+ Mapa de Google